Tensiunea arterială: cum să o monitorizați acasă

Hipertensiunea, cunoscută și sub numele de ucigașul tăcut, apare fără a prezenta simptome clare. Aproximativ unul din trei adulți suferă de hipertensiune arterială. De aceea, este important să înveți cum să monitorizezi tensiunea arterială la domiciliu, să o interpretezi și să faci schimbări în stilul de viață. Să vedem cum să ai grijă de sănătatea inimii tale.

Hipertensiunea arterială este un factor de risc pentru accidentul vascular cerebral și poate provoca daune grave altor organe: ochii, rinichii și arterele care transportă sângele către mușchiul cardiac (arterele coronare). Iată cum să știi ce este normal, ce nu este normal și cum să menții o sănătate optimă când vine vorba de tensiunea arterială.

Ce este tensiunea arterială normală?

Tensiunea arterială normală sau ideală este mai mică de 120/80 mm Hg. Atunci când cea mai mare cifră (cifra sistolică) este de 120-129, se consideră că o persoană are tensiune arterială ridicată. Tensiunea arterială în acest interval nu necesită neapărat tratament medical și multe persoane din această categorie își pot reduce tensiunea arterială prin modificări ale stilului de viață, cum ar fi pierderea în greutate și reducerea consumului de sare. În cazul în care tensiunea arterială a unei persoane depășește 130/80, se consideră că aceasta are hipertensiune arterială în stadiul 1. Iar dacă aceasta depășește 140/90, se consideră că au hipertensiune arterială în stadiul 2. Modificările stilului de viață sunt în mod evident importante, dar majoritatea acestor persoane vor trebui, de asemenea, să fie tratate cu medicamente, mai ales dacă au anumiți factori de risc, cum ar fi diabetul.

Ce înseamnă aceste cifre?

Există două numere în măsurarea tensiunii arteriale. Primul număr, cel mai mare, se numește presiune sistolică și reprezintă presiunea din artere (vasele de sânge care transportă sângele cu oxigen de la inimă către organism) atunci când inima se contractă (bate). Numărul mai mic, se numește presiune diastolică și reprezintă presiunea din artere atunci când inima se relaxează între bătăi. Ambele numere sunt parte integrantă a sănătății dumneavoastră, iar creșterea unuia sau a ambelor sunt diagnosticate ca fiind hipertensiune arterială.

Cum se măsoară tensiunea arterială?

Tensiunea arterială se măsoară cu un sfigmomanometru, mai frecvent numit manșetă de tensiune arterială. Manșeta este plasată de obicei în jurul brațului, chiar deasupra cotului și este umflată, apoi dezumflată în timp ce se ascultă cu un stetoscop plasat deasupra arterei brațului. Aparatele de tensiune arterială de acasă pot folosi o manșetă atașată la un aparat, dar fără a fi nevoie de un stetoscop. Pentru a fi cât mai precisă, tensiunea arterială trebuie măsurată după ce o persoană a stat așezată liniștită timp de cel puțin cinci minute și nu a ingerat cofeină, tutun sau nu a făcut sport timp de cel puțin 30 de minute. Trebuie folosit un manșon de dimensiuni adecvate. Tensiunea arterială poate fi măsurată pe ambele brațe și este adesea luată pe ambele brațe pentru comparație. Diagnosticul de hipertensiune arterială trebuie confirmat cu măsurători efectuate și comparate pe parcursul mai multor zile, deși, dacă este sever crescută, tratamentul poate fi început după o citire.

Monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu

Cercetările arată că monitorizarea tensiunii arteriale la domiciliu poate fi vitală în reducerea riscului de accident vascular cerebral, atac de cord, insuficiență cardiacă sau insuficiență renală. Se recomandă ca toți pacienții cu risc de hipertensiune arterială să achiziționeze un tensiometru de domiciliu validat clinic și să își monitorizeze în mod regulat tensiunea arterială la domiciliu.

Care sunt cauzele hipertensiunii arteriale?

Mulți factori pot contribui la apariția hipertensiunii arteriale. Unii pot fi controlați, cum ar fi greutatea, consumul excesiv de sare, consumul de alcool și lipsa de exerciții fizice. Rolul exact al stresului nu este clar, dar se crede că acesta este, de asemenea, un factor. Unii factori care nu pot fi controlați sunt ereditatea (predispoziția genetică de a avea tensiune arterială ridicată), vârsta înaintată și rasa. Există și cauze secundare ale hipertensiunii, cum ar fi problemele endocrine sau renale, dar acestea sunt mai puțin frecvente.

Cum se tratează hipertensiunea arterială?

Stilul de viață

Modificările în stilul de viață al unei persoane pot reduce semnificativ tensiunea arterială. Este posibil ca unele persoane să nu aibă nevoie de medicamente și, în cazuri stabilite, să poată reduce doza.

Dieta

Pentru multe persoane, dar nu pentru toate, reducerea aportului de sodiu este foarte importantă. Consumul nu trebuie să depășească 1500 mg pe zi pentru hipertensivi. Poate fi dificil să măsurați exact cât de mult sodiu consumați, dar eliminarea alimentelor procesate din dieta dumneavoastră, verificarea etichetelor de sodiu de pe ambalajele alimentelor și o abordare mai ușoară a shakerului vă poate ajuta. Un sfert de linguriță de sare are aproximativ 600 mg.

Faceți exerciții fizice

Exercițiile fizice pot ajuta la reducerea tensiunii arteriale prin antrenarea inimii să lucreze mai mult și să pompeze mai ușor sângele prin artere. Menținerea unei greutăți sănătoase în funcție de înălțimea dumneavoastră va reduce, de asemenea, tensiunea arterială.

Medicamente

Toate persoanele cu hipertensiune ar trebui tratate cu un fel de modificare a stilului de viață; cu toate acestea, mulți vor avea totuși nevoie de medicamente. Există diferite tipuri sau clase de medicamente pentru tratament și acestea acționează în moduri diferite. Câteva exemple sunt diureticele (pastile de apă) și vasodilatatoarele care relaxează peretele arterial. Este obișnuit să se utilizeze unul sau mai multe medicamente din clase diferite. Medicamentele sunt alese și în funcție de alte afecțiuni medicale pe care le poate avea un pacient. De exemplu, un beta-blocant poate fi utilizat la o persoană cu tensiune arterială ridicată care a avut și un atac de cord. O persoană poate lua unul, două, trei sau mai multe medicamente diferite în orice moment pentru a trata hipertensiunea arterială. Este important să se ia medicamentele așa cum sunt prescrise, deoarece acestea sunt formulate pentru a acționa timp de 12 sau 24 de ore. Unele persoane suferă de efecte secundare ale medicamentelor și este important să lucrați îndeaproape cu medicul dumneavoastră pentru a stabili un regim care să fie eficient și ușor de menținut de către pacient. Există multe medicamente generice care sunt echivalente cu formulările de marcă.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *